23 January 2017

Assalamualaikum. Salam sejahtera buat para pendidik.

Sesi persekolahan tahun 2017 telah memasuki minggu ke-4. Seperti kebiasaan buat guru, Sistem Pengurusan Latihan Kementerian Pendidikan Malaysia perlu diisi dengan maklumat seperti 7 hari latihan setahun, sesi pembelajaran, personal learning community (PLC), dan sebagainya yang merupakan nilai tambah kita sebagai penjawat awam. Cuma saya nak share kepada cikgu-cikgu seluruh Malaysia, ini amalan yang saya lakukan selama ini. Pertamanya, apabila bermulanya sesi persekolahan baru dengan semangat berkobar-kobar lagi. Lakukan kerja-kerja simple yang mana apabila kita kesuntukan masa, "tidak sempat" untuk diisikan maklumat yang diminta oleh Setiausaha LDP sekolah kita. Cikgu-cikgu bolehlah menghantar "ulasan buku" atau "book review" sebagai gantian Latihan 7 Hari Setahun disebabkan kes-kes di luar jangkaan seperti cuti sakit dan sebagainya. Buat awal-awal supaya kita tidak stress dengan apa yang diwajibkan kepada kita. Kalau rajin buat print siap-siap ulasan buku dan hantar sebanyak mungkin untuk disahkan dalam sistem kita. Setelah cukup tempoh setahun kita telah mencapai latihan yang disyaratkan oleh pihak splkpm. Selamat mencuba ye cikgu-cikgu.... tahun 2017 dengan pengurusan yang cekap dan pantas.


Cuba cek kita punya: https://splkpm.moe.gov.my/mn_pengumuman/

19 December 2016

Misi Melunaskan Hutang

Alhamdulillah. Hari ni cikgu nak berkongsi cara untuk melangsaikan hutang. Beberapa minggu lepas, cikgu ingin melangsaikan hutang PTPTN yang cikgu wajib bayar setelah menamatkan pengajian di Universiti Sains Malaysia suatu ketika dulu. 

Nak dijadikan cerita, tunggakan sebelum proses pemotongan gaji dilakukan telah menyebabkan cikgu berada dalam 'keberhutangan'. Apapun ada hikmah disebaliknya. Apapun cikgu panjatkan kesyukuran atas nikmat-nikmat yang Allah swt berikan, moga-moga bertambah rezeki cikgu sekeluarga dan dapat memberi manfaat kepada orang lain pula. Baki hutang PTPTN isteri cikgu dilangsaikan dengan segera. 

Amboi...suka la sidia tidak ada hutang PTPTN lagi. Tapi si dia banyak membantu cikgu dalam hal perekonomian rumah tangga yang visi cikgu cukup jelas difahami oleh si dia. Itulah hajat cikgu untuk melangsaikan hutang-hutang kecil kami sekeluarga sebelum usia 40 tahun. Alhamdulillah, termakbul. 

Prinsip bebas hutang Model Tuan Mohd Zulkifli Shafie.

Kredit : Ustaz Fathuri Salehuddin - Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR)

1) Beli sesuatu secara tunai.
2) Hidup di bawah kemampuan bukan hidup ikut kemampuan.
3) Amalkan tabiat menyimpan.
4) Bina pendapatan sampingan.

Kita bekerja seharian, cuba niatkan dengan tekad untuk "melunaskan hutang". Setting dalam minda itulah tujuannya terlebih dahulu supaya lama kelamaan akan terlaksana dengan strategi masing-masing.

Cikgu Abdul Jabbar
Felda Chiku 5
19 Disember 2016.

07 February 2016

Pentingnya istilah atau konsep dalam Geografi.

Saya mengharapkan cikgu2 Geografi menerangkan kpd murid2 tentang istilah/ konsep sebelum meneruskan P&P yg lebih terperinci. Boleh juga digantung di dalam kelas untuk bahan bacaan murid supaya sentiasa baca dan faham.

13 October 2015

Alkisah Tidur Awal

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, rasa sedap badan apabila tidur berkualiti dan cukup masa. Malam tadi cikgu balik ke rumah lebih kurang jam 8.30 malam. Daripada pagi tadi (12.10.2015) menyiapkan kerja-kerja menyediakan kertas kerja untuk projek Melukis Mural Peta 2015. Alhamdulillah juga cikgu ucapkan kerana diberikan ilham olehNya untuk cikgu abdikan diri cikgu demi mata pelajaran Geografi yang cikgu minati ini. Kerana apa ekk, cikgu minat Geografi???Haaa...soalan ni mesti anda tertanya-tanya kan. Tapi entri kali ini cikgu tak nak citer lagi kenapa cikgu minat sangat2 kat Geografi ni. Ok, berbalik kepada Mural tadi, cadangan cikgu diterima oleh pihak pentadbir sekolah kerana impak yang besar kepada murid-murid. Asbab kepada idea cikgu nak buat mural ni adalah, satu hari cikgu masuk relief ke Tingkatan 1RK2. Tak ingatlah tarikhnya, tapi tak silap cikgu sepanjang bulan kemerdekaan tahun 2015 tapi sebelum 16 September yang disambut sebagai Hari Malaysia. Tahun ni bulan kemerdekaan walaupun disambut mungkin tidak seperti sebelumnya, namun slogan dan tema "Sehati Sejiwa" itu menggamit suatu rasa sayangkan pada negara. Ok, sebelum cikgu pergi jauh lagi eloklah cikgu ceritakan alkisah tidur awal sehingga tak dapat lelapkan mata sehingga jam (3.36 pagi-waktu tengah update ni). Balik rumah dalam 8.30 malam kerana cikgu pergi ke kedai kasut untuk membeli kasut baru yang dah boleh diganti bertemankan buah hati cikgu, my wife lah tu...Ok, sampai jer kat rumah si dia bersiap-siap hidangkan makan malam dan kami makan bersama. Selepas makan tu cikgu baca buku sekejap "Aura Guru Super" bagi meningkatkan motivasi cikgu sebagai pendidik. Entah macam mana terlelap dan terus tertidur. Hahaha...cikgu tersedar dan bangun pada jam 11.30 lebih kurang la. Pahtu cikgu tidur lagi sehingga cikgu tersedar balik jam 1.30 pagi sehinggalah entri ini ditulis. Sebenarnya dah lama cikgu tak bangun buat kerja pepagi macam ni. Sebenarnya waktu macam ni ada aura-aura tertentu dan menyebabkan idea mencurah-curah (sempatlah menyiapkan dua kertas cadangan untuk mata pelajaran Geografi ni). Tidur awal dan bangun awal adalah satu nikmat untuk kita bermuhasabah dan bertahajud kepada Allah swt. Sungguh kerdilnya diri cikgu di sisi Allah swt. Di kesempatan umur yang diberikan olehNya, cikgu hanya ingin berbakti dan menyumbang demi manfaat orang lain walau apa cara sekalipun tanpa rasa bangga diri dan riak (yang ni cikgu mohon jauh-jauh). Doakanlah cikgu sihat dan diberikan umur yang berkat.



Oklah, cikgu dah mula rasa mengantuk ni. Kepada yang baca blog cikgu pada waktu ini, ayuh buatlah tahajud dan mohonlah apa saja pada Allah swt. Sesungguhnya Allah tidak tidur. Harap-harap cikgu sempat bangun awal untuk ke masjid untuk berjemaah Solat Subuh nanti.


Ok, baik-baik yer....