13 October 2015

Alkisah Tidur Awal

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, rasa sedap badan apabila tidur berkualiti dan cukup masa. Malam tadi cikgu balik ke rumah lebih kurang jam 8.30 malam. Daripada pagi tadi (12.10.2015) menyiapkan kerja-kerja menyediakan kertas kerja untuk projek Melukis Mural Peta 2015. Alhamdulillah juga cikgu ucapkan kerana diberikan ilham olehNya untuk cikgu abdikan diri cikgu demi mata pelajaran Geografi yang cikgu minati ini. Kerana apa ekk, cikgu minat Geografi???Haaa...soalan ni mesti anda tertanya-tanya kan. Tapi entri kali ini cikgu tak nak citer lagi kenapa cikgu minat sangat2 kat Geografi ni. Ok, berbalik kepada Mural tadi, cadangan cikgu diterima oleh pihak pentadbir sekolah kerana impak yang besar kepada murid-murid. Asbab kepada idea cikgu nak buat mural ni adalah, satu hari cikgu masuk relief ke Tingkatan 1RK2. Tak ingatlah tarikhnya, tapi tak silap cikgu sepanjang bulan kemerdekaan tahun 2015 tapi sebelum 16 September yang disambut sebagai Hari Malaysia. Tahun ni bulan kemerdekaan walaupun disambut mungkin tidak seperti sebelumnya, namun slogan dan tema "Sehati Sejiwa" itu menggamit suatu rasa sayangkan pada negara. Ok, sebelum cikgu pergi jauh lagi eloklah cikgu ceritakan alkisah tidur awal sehingga tak dapat lelapkan mata sehingga jam (3.36 pagi-waktu tengah update ni). Balik rumah dalam 8.30 malam kerana cikgu pergi ke kedai kasut untuk membeli kasut baru yang dah boleh diganti bertemankan buah hati cikgu, my wife lah tu...Ok, sampai jer kat rumah si dia bersiap-siap hidangkan makan malam dan kami makan bersama. Selepas makan tu cikgu baca buku sekejap "Aura Guru Super" bagi meningkatkan motivasi cikgu sebagai pendidik. Entah macam mana terlelap dan terus tertidur. Hahaha...cikgu tersedar dan bangun pada jam 11.30 lebih kurang la. Pahtu cikgu tidur lagi sehingga cikgu tersedar balik jam 1.30 pagi sehinggalah entri ini ditulis. Sebenarnya dah lama cikgu tak bangun buat kerja pepagi macam ni. Sebenarnya waktu macam ni ada aura-aura tertentu dan menyebabkan idea mencurah-curah (sempatlah menyiapkan dua kertas cadangan untuk mata pelajaran Geografi ni). Tidur awal dan bangun awal adalah satu nikmat untuk kita bermuhasabah dan bertahajud kepada Allah swt. Sungguh kerdilnya diri cikgu di sisi Allah swt. Di kesempatan umur yang diberikan olehNya, cikgu hanya ingin berbakti dan menyumbang demi manfaat orang lain walau apa cara sekalipun tanpa rasa bangga diri dan riak (yang ni cikgu mohon jauh-jauh). Doakanlah cikgu sihat dan diberikan umur yang berkat.



Oklah, cikgu dah mula rasa mengantuk ni. Kepada yang baca blog cikgu pada waktu ini, ayuh buatlah tahajud dan mohonlah apa saja pada Allah swt. Sesungguhnya Allah tidak tidur. Harap-harap cikgu sempat bangun awal untuk ke masjid untuk berjemaah Solat Subuh nanti.


Ok, baik-baik yer....

12 October 2015

SAYANGILAH ALAM SEKITAR.

Lagu ini dinyanyikan oleh Michael Jackson_Earth Song. Sesuai untuk program-program alam sekitar bagi meningkatkan kesedaran terhadap alam sekitar.


https://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSdTxU

SELAMAT MENDUDUKI PENTAKSIRAN TINGKATAN 3 TAHUN 2015

Assalamualaikum wbt.


Cikgu nak ucapkan kepada pelajar seMalaysia "Selamat Menduduki Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) Tahun 2015".

Beberapa hari lepas, pelajar cikgu berwhatsapp kepada cikgu tentang jamuan pengawas. Dalam masa yang sama cikgu telah menasihatkan dia supaya datanglah berjumpa cikgu-cikgu sesi petang yang pernah mengajar dan mendidik dia untuk memohon maaf dan restu. Alhamdulillah, semalam mereka telah datang berjumpa cikgu-cikgu yang berada kat surau selepas mereka Solat Zuhur. Keberkatan tu adalah perlu dalam mendapatkan ilmu. Caranya ialah memohon kemaafan dan ucapkan terima kasih kepada guru-guru kita yang pernah mendidik kita. Selain itu, perlulah menghormati guru-guru lain walaupun mereka tidak pernah mengajar kita. Apapun, selamat menjawab khususnya anak-anak didik cikgu.

Motivasi Pendidik Gemilang Siri 1

Motivasi Pendidik Gemilang.

1. Bangun pagi, solat subuh klu boleh berjemaah di masjid atau surau terutamanya kaum Adam.

2. Berdoa untuk kita, keluarga dan org lain termasuk pelajar2 kita dimudahkn utk menerima didikan.

3. Ketika turun rumah baca doa keluar rumah dan selawat. Masa dlm kereta pun boleh.

4. Masuk pejabat bg salam dan bersalam dgn rakan2 guru atau staff yg lain. Senyum dan sapa mereka.

5. Mulakan melangkah ke tempat kerja dengan niat yg baik, untuk mendidik masyarakat. Jika boleh lakukan Solat Sunat Dhuha dan luangkan baca alQuran.

6. Masuk kelas dgn niat nk mendidik dan setiap didikan diamalkan oleh pelajar kita. Sekali sekala tu ubahlah supaya kita yg ucapkan salam kpd pelajar kita. Ambik masa tanya adakah anda sihat, best x cuti panjang, cuti buat apa dan apa2 soalan yg difikirkan sesuai.

7. Tunjukkn suasana yg ceria di luar kelas terhadap pelajar yg kita marahi.

8. Layan pelajar secara adil. Sapa mereka dan senyumlah utk mereka.

9. Bercakap atau berbual dengan tukang kebun, guard, warden dan makcik2 kantin. Kerana mereka segan utk memulakn percakapan dgn kita.

10. Waktu balik jgn terlalu kejar2 nk balik. Ambillah masa sikit tanya masalah pelajar kita sekiranya tidak sempat pd free period.

Sekian.

Selamat beramal cikgu.