23 December 2013

TRAVELOG PERCUTIAN KAMI DI BEBERAPA NEGERI.

Assalamualaikum wbt. Selamat Bercuti.
Sebagai penjawat awam, adalah perlu bagi kami merelease tention dengan bercuti. Maklumlah kerja bertimbun di sekolah, cuti panjang macam ni lah dapat bercuti sepuas-puasnya bersama isteri tersayang. Lagipun, selepas kami disatukan pada tahun 2012 tidak pernah bercuti yg benar-benar cuti. Adalah honeymoon tu, tp nak kata relaxs xjugak sbb terkejar-kejar nk g banyak tempat terutamanya dirumah saudara-mara. Maka, pada tahun 2013 sempena cuti akhir tahun persekolahan kami bersepakat nak pergi jalan-jalan makan angin di tempat-tempat menarik. Pada cuti kali ni banyak jugak tempat-tempat menarik kami selama seminggu travel adventure. Dalam pada bercuti, saya lebih suka memandu sendiri ke tempat yang dikunjungi. Setengah orang suka pergi dengan bas, flight dan sebagainya. Tapi bagi saya, saya suka pergi dengan private car. Dengan cara ini, akan rasa lebih kelainan dalam melakukan aktiviti percutian. Dengan sebab itu, saya gunakan istilah travel adventure.

Bermula pada 30hb November 2013, kami bersiap siaga ke destinasi yang dirancang dalam travelog kami. Dengan menaiki Toyota Vios 1.5, kami memulakan perjalanan ini dengan harapan mendapat keberkatan daripadanya. Setiap pekerjaan kami memohon keberkatan dan jadikan percutian ini dapat memberikan manfaat kepada kami. Niat tu penting beb! Lepas tu, adalah penting bagi kita niatkan untuk mengembara dengan menikmati keindahan alam ciptaan Allah swt supaya percutian kita beroleh pahala.

Pada 30.11.2013 kami bertolak dari Batu Pahat menuju ke Kuala Lumpur. Nak jumpa kawan-kawan zaman sekolah menengah di Kedai Air Buah Gelas Besar, Kuala Lumpur. Pergghh, lama xjumpa kawan-kawan lama ni best jugak bercerita zaman sekolah dulu. Ala-ala reunion la katakan. Tapi saya memang suka berjumpa kawan-kawan sambil2 bercuti tu. Mana-mana kawan saya yang ada ditempat saya kunjungi In Shaa Allah akan kami jumpa.


Haha....ni la Toyota Vios ambe. Jimat minyak walaupun travel jauh sekalipun. Tapi kalau korang xde Vios pun tetap boleh travel jer. Ni kawasan Masjid Khalid Al- Walid di Kuala Lumpur. Setiap kali travel saya suka singgah ke masjid walaupun untuk berehat. Itu cara saya sukakan masjid yang penuh seni dan nostaligia bila ingat balik. Lagipun kalau niat I'ktikaf masjid dapat pahala free bos! Sebab tu lah kena singgah di masjid kalau travel guna private car. Boleh singgah ke mana saja yang kita nak. Bestttttttttttt woooo..... 

























Masjid Khalid Al-Walid, Kuala Lumpur.

No comments: